Over ons

Maghenta is een internationale organisatie voor kunstenaars, programmatoren, academici en kunstliefhebbers met een interesse in Indiase kunsten en innovatie. Wij geloven sterk in de kracht van kunst als remedie met het vermogen om nieuwsgierigheid voor andere culturen op een positieve manier te prikkelen en samenwerkingen, zonder vooroordelen, te bevorderen.

 

ONZE MISSIE

Maghenta komt tegemoet aan de onderrepresentatie van

  • Indiaas en Indiaas geïnspireerde voorstellingen binnen de culturele en artistieke kunstenlandschap voornamelijk in België, maar ook op internationaal niveau.
  • hedendaags artistiek werk in India.

Maghenta bouwt een 'uitwisselingsbrug' tussen

  • hedendaagse en traditionele kunsten
  • artiesten, academici en de bedrijfswereld
  • diverse artiesten uit hoofdzakelijk België en India

 

Laura Neyskens

Oprichtster & Creatief Directeur
Laura Neyskens staat als 11-jarige voor het eerst professioneel op scène in Bernadetje (1996), een theaterproductie van Arne Sierens en Alain Platel waarmee ze heel Europa rond toert. Ze ontdekt dat dans en reizen haar grootste passie is en zet haar pad verder bij Platels hedendaags dansgezelschap Les Ballets C de la B (1998). Daar ontmoet ze Sidi Larbi Cherkaoui, wat resulteert in een jarenlange samenwerking. Naast haar carrière als danseres in verscheidene van zijn producties (2000-2019), neemt ze ook grotere verantwoordelijkheden op als repetitor en choreograaf. Sinds 2017 werkt Laura geregeld samen met theatermaker Chokri Ben Chikha waar ze de rol als assistent en choreograaf op zich neemt. Ondertussen zingt en danst ze al 15 jaar bij La Guardia Flamenca (2005-2020), een Gents gezelschap dat creatief omspringt met het flamenco genre. Gedurende heel haar carrière ontwikkelt Laura een grote liefde voor Indiase dans. Zo richt ze mee het danscollectief Bollylicious op (2014) waarmee ze Indiase dans toegankelijk maakt voor een breed publiek. Laura breidt deze ambitie uit en smelt haar hedendaagse en Indiase dansachtergrond samen tot het project Maghenta.

Dr. Ayla Joncheere

Oprichtster & Creatief Directeur
Ayla Joncheere volgt haar eerste Indiase dansles op 12-jarige leeftijd. Door haar interesse in Indiase dans, beslist zij om "Indische Talen en Culturen" te studeren aan de universiteit. Zij behaalt in 2016 ook een doctoraatstitel in deze opleiding. Haar onderzoeksproject (2012 – 2016) draagt de titel: Kālbeliyās – Dancers, Gypsies or Snake Charmers: Staging of Authenticity and Dynamics of Identity. Tijdens haar doctoraat, specialiseert ze zich in dans antropologie en heritage studies. Ze spreekt vlot Hindi en werkt momenteel nog steeds als post-doctoraal onderzoeker aan Universiteit Gent. Ondertussen heeft zij zich dan ook ontpopt als internationaal expert in de dans- en muziek tradities uit Rajasthan. Ze leidt verschillende onderzoeksgroepen, conferenties en projecten in en rond Rajasthan, zoals Kalbeliya World. Naast haar academische carrière, is zij altijd actief gebleven als danseres en choreograaf in Bollylicious, en heeft ze haar organisatorische en zakelijke skills blijven ontwikkelen. Deze cocktail van onderzoek, kunsten en management heeft geleid tot het oprichten van Maghenta, die ze vol passie leidt samen met haar collega, Laura.

Open ensemble & medewerkers

Maghenta versterkt haar team met een veelzijdige groep artiesten. Samen met hen, hebben we expertise over Indiase traditionele dansvormen, hedendaagse dans en danseducatie in huis.

Tom Decuyper

Tom Decuyper

Danser, Choreograaf & Lesgever
Julie Thomas

Julie Thomas

Danser & Choreograaf
Sooraj Subramaniam

Sooraj Subramaniam

Danser, Choreograaf & Coach
Lara Scaiola

Lara Scaiola

Stageaire - Master in South Asian Studies
Alma Sheikh

Alma Sheikh

Stageaire - Indialogue 2021

Ons bestuur

Bestuur & Algemene vergadering: Margot Neyskens (voorzitter), Alain Platel, Paolo Favero, Irina Majumdar, Iris Raspoet, Lisbeth Maes, Chokri Ben Chikha.

Margot Neyskens

Margot Neykens

Hoofd van het kabinet van de burgemeester van Oostende; Voorzitter van CC De Grote Post
Alain Platel

Alain Platel

Artistiek directeur en choreograaf bij Les Ballets C de la B
Paolo Favero

Paolo Favero

Professor Media Studies (specialisatie, India) aan Universiteit Antwerpen
Irina Majumdar

Irina Majumdar

Bedrijfsjurist

Onze partners

Wij waarderen de steun en het vertrouwen van onze partners & bedanken hen voor deze fijne samenwerking. 

India House Leuven
Universiteit Gent
Stad Gent
Indian Embassy in Belgium
Belgische Ambassade India
Indische Ambassade Nederland
BICC&I
Cultuur Gent
Flanders State of the Art
Kalbeliya World

Onze vrienden

Maghenta gelooft in complementariteit, ervaring delen, en elkaar inspireren. Deze mindset leidt tot diverse vriendschappen en samenwerkingen, die we graag blijven uitbreiden en versterken.

Citizen of Stage
Mehrangarh Museum Trust
Teamwork
Jaipur Virasat Foundation
Anahad Foundation
SOAS
STUK
BOLLYPOP
Les Ballets C de la B
Action Zoo Humain
De Centrale
Handelsbeurs
Danspunt
Sahapedia
Think Culture Foundation
Minard
Heren Loebas