Creatieve Uitwisseling

Maghenta deelt haar kennis en bouwt een 'uitwisselingsbrug' tussen artiesten, academici en de bedrijfswereld.

Maghenta initiëert en ondersteunt nationaal en internationale uitwisselingsprojecten die een veelheid aan stemmen, esthetiek en benaderingen mogelijk maken in een door kunstenaars geleid proces. Dit leidt tot culturele verrijking, uitwisseling op lange termijn en het verbreden van perspectieven.

Maghenta genereert dergelijke uitwisseling in de vorm van residenties en kleinschalige samenwerkingsprojecten met het potentieel om uit te groeien tot langetermijnprojecten. We focussen hierbij op het uitbreiden van kennis en ervaring van de artiest, wat in een later stadium dan weer repercussies heeft op het publiek en de entourage van de artiesten die deelnemen aan de uitwisseling.

Maghenta acht het noodzakelijk dat er naast de wisselwerking in de artistieke sector ook een uitwisseling is tussen de artistieke en academische wereld. De academische wereld biedt theoretische expertise uit onderbouwd onderzoek, waar artiesten weinig toegang tot hebben. Vice versa voeren artiesten praktijk-gericht onderzoek en belichten bijgevolg inzichten op een verrassende, niet conventionele manier. Via conferenties, lecture demonstrations en debat, waar we beide groepen samenbrengen, dicht Maghenta deze kloof.