Kalbeliya dans in theorie en praktijk

SOAS School for Ethnomusicology

Deze cursus, gegeven in samenwerking met SOAS, Kalbeliya World en Maghenta, biedt een diepgaande inleiding tot Kalbeliya-dans, ontwikkeld door een nomadische gemeenschap in de noordwestelijke Indiase staat Rajasthan. Kalbeliya-dans wordt sinds 2010 door UNESCO erkend als 'immaterieel cultureel erfgoed' en wordt vaak gezien als een oude traditie. Deze zelfde danspraktijk, ook wel bekend als ‘Indiase zigeuner’ of ‘slangenbezweerders’ volksdans, lijkt pas in de jaren tachtig te zijn ontstaan. Joncheere's onderzoek geeft een overzicht van de snelle ontwikkeling van Kalbeliya-dans vanaf het eerste optreden op het podium in 1981 tot nu.

Door deze cursus krijg je een fascinerend kritisch inzicht in een dans die op het kruispunt van commercieel toerisme en politieke folklorisme ligt. Je krijgt ook de gelegenheid om het zelf uit te proberen hoe het eruit ziet en voelt om te dansen met lessen van artiesten op videoverbinding uit Rajasthan.

Deze cursus vond live plaats in de zomer van 2020, maar kan je nog steeds offline volgen via deze link. De volledige cursus is in het Engels.

 

Meer info over deze Artistieke uitwisseling?

Ik ga akkoord met de privacy policy*